Може да се стигне до криза с недостиг на лекарства за сърце

Оригиналните валсартани са твърде малко и твърде скъпи, а всички генерици бяха изтеглени

За възможна криза в здравеопазването предупреждават собствениците на аптеки. Проблемът с изтеглянето на всички генерични вариации на валсартани вероятно ще доведе до дефицит на пазара, съобщава Нова ТВ. Неоригиналните лекарства с молекула валсартан бяха изтеглени в цяла Европа заради съмнения, че са канцерогенни и причиняват рак. В същото време обаче те са единствено възможно лечение за много хора с болно сърце.

 „За съжаление, тези валсартани, които останаха на пазара, са заемали твърде малък дял от пазара. Това означава, че са се предписвали в малки количества, защото оригиналният продукт стана много скъп – „Диован” и „Ко-Диован”. И съответно се поддържат малко като количества на пазара. Вероятно е по някое време да има дефицит, ако не реагира бързо фирмата”, заяви Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Според мен тази молекула валсартан вече много трудно ще се върне на пазара и много трудно ще просъществува оттук нататък, защото е необходимо време, за да бъдат внесени нормални партиди от блокираните вече лекарства. Лекарите ще се страхуват да го предписват, а пациентите ще се страхуват да го пият. Тази молекула валсартан е в края на жизнения си цикъл, в момента има по-модерни сартани”, добави фармацевтът.

Съветът към пациентите, които пият валсартани е да не спират лечението си. Сложно стои обаче и въпросът със замяната с оригиналния медикамент, тъй като той е в пъти по-скъп от широкоразпространените генерици.