Търговската война се разраства – САЩ с нов списък китайски стоки за обмитяване

10% акциз заплашва вносни продукти за 200 млрд. долара, Китай се зарекоха да отговорят със същото

Битката за търговско надмощие се разразява с пълна сила. Броени дни след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп въведе мита на вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара и китайците въведоха реципрочен акциз, САЩ вдигат залога. Публикуван беше нов списък със стоки, които ще бъдат обложени и този път сумата е многократно по-голяма – 200 млрд. долара.

Сред заплашените стоки са замразени месни и рибни продукти, масло, птичи яйца, подправки, ядки и плодове, мармалади, посевни семена, тютюн, химикали, фотографски консумативи, чанти и ръкавици, строителни материали, мебели, платове и конци.

„Напълно неприемливо е американската страна да публикува списък с мита по начин, който увеличава и ескалира напрежението. За да защитим изконните интереси на страната и нейния народ, китайското правителство ще бъде принудено да наложи необходими контрамерки“, отговориха в изявление от китайското търговско министерство.

Ако новата серия от обмитявания влезе в сила, то близо половината от китайския внос в САЩ ще бъда с наложени допълнителни акцизи. Общият импорт от Пекин към Вашингтон за миналата година беше в размер на 505 млрд. долара.