Спирането на 62 вида лекарства е превантивна мярка, увери шефът на Агенцията по лекарствата

Има достатъчно алтернативи за лечение

Валсартанът е предполагаем канцероген и спирането на 62 вида медикаменти е превантивна мярка. Това обясни от парламентарната трибуна шефът на Агенцията по лекарствата проф. Асена Стоименова. Тя дойде в парламента, след като първо отказа с обяснението, че има неотложни ангажименти. Председателят на парламента обаче Цвета Караянчева обяви гласуване, с което задължиха Стоименова да се яви в пленарна зала и да даде обяснение по случая с изтеглените лекарства за хипертоници.

Стоименова обясни, че 14 притежатели на лекарствени продукти с валсартан са засегнати от спирането на продажбата на медикаментите. „Взима се решение да се оцени ситуацията , критичността на засегнатите продукти и кои притежатели на разрешение на употреба са засегнати“, отбеляза още тя.

В края на миналата седмица 62 лекарства бяха изтеглени в ЕС заради съдържание на примес в активното вещество валсартан, което се класифицира като вероятен канцероген. Лекарствата са използвани за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Вчера Агенцията по лекарствата публикува списък с медикаментите, които са безопасни за прием, въпреки че съдържат валсаран.

„Също така всеки един лекар в зависимост от конкретната проблематика на пациента може да разчита още на 138 продукта в позитивния лекарствен списък, тоест има достатъчно налични алтернативи“, подчерта проф. Стоименова.