Министър Порожанов ще посети регионите с огнища на чума по животните

Животновъдите ще получат обезщетения за умъртвените болни животни

Mинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населените места, където има открити огнища на чума. Това става по разпореждане на премиера Бойко Борисов, като обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол.

Премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. На министър Румен Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения.

Чума засегна животните в Странджа планина. В петъчния контрол в НС министър  Порожанов съобщи, че все още не е установен източникът на инфекция, но най-вероятната причина са нелегална търговия или неспазени мерки.

За да не се разрасне епидемията, е необходимо умъртвяването на заразените животни. Общо 1946 дребни преживни животни са унищожени до момента в двете първи констатирани огнища - в селата Воден и Кости. Част от животновъдите обаче протестират срещу умъртвяването на заразените животни.

Те обаче ще бъдат обезщетени. Плащанията на обезщетенията започват ще в понеделник. Те са средно по 225 лв. за овца под селекционен контрол и средно 150 лв. за останалите. Освен това стопаните ще вземат и по 32 лв. на животно държавна помощ "де минимис" в засегнатите общини.

Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и продукти от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол в област Бургас.