Екипите на БАБХ са изтеглени за днес – хвърляли по тях тежки предмети и ги заплашвали

Съюзът на ветеринарните лекари: Евтаназията в този случай няма алтернатива

Без съмнение – вирусът на чумата по дребните преживни животни е проникнал в нашата страна. Това  заявиха от Съюза на ветеринарните лекари. Заболяването е особено опасно и е в категория на Биосигурност 3 – т.е. може да бъде използвана като биологично оръжие, съобщи председателят на Съюза д-р Михаил Бащавелов.

Представители на лабораторията в Монпелие, потвърдила заразата в Странджа, в момента са в България и помагат на Агенцията по безопасност на храните.

5 огнища на чума са потвърдени от лаборатории у нас и във Франция, обобщи д-р Ивайла Давидова от дирекция „Верификация на официалния контрол“ при Централно управление на БАБХ. Тя лично е участвала в организацията и евтаназирането на 4 000 животни в Странджа. Чума е доказана вселата Воден, Кости, Шарково, Крайново и Странджа.

Д-р Давидова потвърди, че Българска агенция по безопасност на храните и нейните служители са официалните изпълнители на евтаназията на животните. „Това са ветеринарни лекари-магистри. Ромите в бели престилки само помагат на ветеринарните специалисти и са осигурени от общините. Без тях няма как да се свърши работата“, заяви д-р Давидова.

За днешния ден екипите са изтеглени, тъй като са възпрепятствани да довършат своята работа и са замеряни с тежки предмети, били са и обект на заплахи. Включително козите на станалата печално известна баба Дора продължават да чакат евтаназия и продължават да представляват опасност, категорични са ветеринарите.

Заради посегателство и върху машините, с които се дезинфекцира, те също са изтеглени.

Най-вероятната причина за проникването на заразата от Турция е нелегална търговия с овце по време на религиозния празник Байрам през юни. Вирусът се пренася чрез предмети и обекти, които са били в контакт във въпросните огнища в Турция. Ако приложим живата ваксина, ще станем ендемична зона, което е свързано със съответните рестрикции, категорични са от Съюза на ветеринарните лекари.