Депутатите отхвърлиха искането на БСП да бъде спряна концесията на Летище София

Политика

18-07-2018, 14:45

Снимка:

sofia-airport.bg/

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Ще има нов терминал, ще се ремонтират сегашните

С 95 гласа "против" депутатите отхвърлиха искането на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. От опозицията настояха на дебатите и гласуването в парламента да присъстват премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски. Споровете за бъдещата концесия продължиха повече от два часа.
В пленарна зала дойде министър Московски, който изслуша внимателно изказванията на депутатите по темата. Мотивите на левицата са, че отдаването на концесия на летището би било риск за националната сигурност. Според опозицията, след концесията служителите на летището ще бъдат намалени поне с 1000.
Исторически държавата е доказала, че не е добър стопанин на Летище София, обясни министър Московски пред депутати в парламента. И допълни, че това ще е най-голямата сделка, осъществявана в България. От нея страната ни ще получава годишно поне 15 млн. лв. като такса и 550 млн. лева при подписване на договора. Освен това за срока на концесията ще бъдат инвестирани 6.2 млрд. лева, като ще се изгради нов терминал, ще се ремонтират съществуващите, а при нужда ще се направи и нова писта.