Експерт за ЧЕЗ: Всяко друго прекратяване на сделката ще доведе до загуба на 5 млн. евро от „Инерком“

Портфейл

19-07-2018, 19:26

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Инерком“: Изненадани сме

КЗК забрани на „Инерком“ да придобие ЧЕЗ

Бившият член на енергийния регулатор (тогава ДКЕВР) Еленко Божков за забраната на КЗК относно придобиването на активите на ЧЕЗ у нас от компания „Инерком“

Решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за ЧЕЗ спасява на авторитета на „Инерком“. Това заяви пред „България утре“ Еленко Божков, енергиен експерт и бивш член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Не можеш да стигнеш до това забранително решение. Първо, то изглежда малко неуместно на фона на това, че по същия начин е функционирала и ЧЕЗ, т.е. тази концентрация на производство и разпределение на електрическа енергия е съществувала във времето и преди“, твърди той.

„За тези 5 млн. евро на компанията, които стоят като залог за участието в търга. Всяко друго прекратяване на сделката, което би било много по-основателно, ще доведе до загуба на пари, а когато това стане със забрана от КЗК, очевидно е, че парите ще се върнат, защото това е трета страна, на която забраняват по независещи от „Инерком“ причини. Освен това за компанията се очертаваше, и имаше слухове за това, че „Инерком“ трудно ще намери кредитори-банки, които да кредитират компанията, за да затвори сделката с ЧЕЗ“, смята анализаторът.

Според него не на последно място това с това решение на КЗК отпадат и въпросите към Българската банка за развитие, която отказа информация пред БНБ и не подаде такава към НС. По думите на Божков с този ход нанесе сериозен удар върху парламентарната демокрация, защото за Народното събрание не би следвало да има забранени зони за информация.

„ЧЕЗ би могла да раздели активите си у нас. Това ще направи по-възможно закупуването. Възможно е. Това може и да е жест към чешкия премиер Бабиш, който имаше отрицателно отношение към самата сделка. Българското правителство изпадна в малко деликатни взаимоотношения с него при легитимирането и защитата на една такава сделка“, смята Божков.