Биков: Корнелия Нинова е лично отговорна за истерията в обществото

Колкото по-бързо се действа, толкова по-малко животни ще бъдат избити, категоричен беше депутатът от ГЕРБ

„Виждате, че тези хора не позволяват да се вземе втора проба за чума по животните. Това е плод на истерията, психозата, която се създаде в обществото. Смятам, че г-жа Нинова е пряко отговорна за това, което се случва“. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира пред БНТ ситуацията около чумата по животните в Странжанско и мерките за ограничаването на заразата.

„Това е абсолютно безотговорно поведение от страна на опозицията. Имам опасения за умишлено саботиране на процеса, лично от Корнелия Нинова, която до онзи ден казваше, че няма чума, а вчера започна да говори, че има чума“, допълни Биков. По думите му най-важното в момента е да се спре заразата, защото тя може да навлезе и в останалата част от страната, което ще причини материални щети.

Биков заяви, че действията на Агенцията по храните са абсолютно адекватни. По думите му ситуацията налага бързи действия. „Колкото по-бързо се действа, толкова по-малко животни ще бъдат избити“, категоричен беше той. И отново изрази недоумението си от ходовете на опозицията като попита какво са правели в Шарково провокирани хора, които нямат нищо с животновъдите и селото. „Какво правеха там хора с луксозни автомобили, хора, които замеряха с камъни ветеринарите, хора, които режат маркуча за дезинфекция“, попита Биков.

Според Иван Иванов от БСП имало тотална липса на комуникация между самите органи, което доведе до този хаос. „Не мога да се съглася със спекулациите на г-н Биков, че опозицията или г-жа Нинова е виновна за това нещо. Персонално отговорен е министърът на земеделието Румен Порожанов“, каза Иванов.