Кисинджър: Живеем в мрачни времена, Тръмп може да е краят на една ера

Световният ред се превръща в хаос, твърди бившият Държавен секретар по времето на президента Никсън

95-годишният легендарен политик Хенри Кисинджър даде едно от редките си интервюта пред Файненшъл Таймс. Той обяви, че  е притеснен за състоянието на света и че живеем в „много, много мрачен период“.

Кисинджър, който е емблема на американската дипломация и е бивш Държавен секретар по времето на президента Никсън, се е срещал лице в лице с Владимир Путин и лично е съветвал Доналд Тръмп. И въпреки че е един от най-заклетите защитници на тезата, че срещата Тръмп-Путин е била необходима, е убеден, че нещата е трябвало да се случат по друг начин.

Кисинджър смята, че в момента Русия се намира в несигурна геополитическа ситуация. „Вижте Сирия и Украйна. Една от уникалните характеристики на Русия като държава е, че катаклизъм в която и да е част на света и се отразява и й предоставя възможности. Тези катаклизми ще продължат. Опасявам се, че ще се усилят“, коментира дипломатът.

Лидерството и политическите решения на президента Тръмп са доказателство за това, че световният ред се превръща в хаос, твърди Кисинджър.

„Мисля си, че Тръмп може да е една от тези исторически фигури, които се появяват от време на време, за да отбележат краят на една ера и да свалят старите претенции. Не е нужно той самият да осъзнава това или да е измислил някаква велика алтернатива. Може просто да стане случайно“, коментира той.