Порожанов: Сега взимаме нови проби и чакаме 21 дни да падне карантината

До края на седмицата трябва да бъдат изплатени обезщетенията на всички стопани, чиито животни са били евтаназирани

Вторите проби за чума за задължителни, заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той коментира упорития отказ на животновъдка от Болярово да допусне ветеринари до стадото си въпреки че според първоначалните тестове в него има две овце с чума.

„Стопанството на Ана Петрова е отделено на доста голямо разстояние, животните й не са били контактни с останалите и затова трябва да се вземе втора проба. Ако тя покаже, че няма заболяване, няма да има евтаназия, но животните ще останат под наблюдение“, коментира той.

Втори проби за чума по животните трябва да се вземат не само от село Болярово, а от абсолютно всички стада в 20-километрова зона.

„Имаме под възбрана седем общини, които да търгуват своите продукти. Това са само част от сериозните икономически загуби, които може да предизвика разпространението на болестта. Първо трябва да установим, че нямаме положителни проби, след това има един 21-дневен срок, в който може да падне карантината.“, обясни министърът.

Порожанов съобщи, че станалата известна баба Дора е отказала категорично да и бъдат давани допълнително 100 кози освен полагащото и се обезщетение.

В Турция има над 700 огнища от тази болест, потвърди Порожанов, но допълни, че все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла в България.

Предстои да се извърши дезинфекция на всички стопанства, в които е имало заразени животни. До края на седмицата трябва да бъдат изплатени обезщетенията на всички стопани, чиито овце и кози са били евтаназирани.