Откриха изложба за 190 години от рождението на Христо Г.Данов /снимки/

Освен лични вещи са показани и географски карти

Изложба по повод 190 години от рождението на Христо Г.Данов беше открита в къщата-музей в подножието на Стария град. Официалният старт беше даден от кмета на Пловдив Иван Тотев, директора на Историческия музей – Стефан Шивачев в присъствието на проф.Надя Данова, правнучка на основателя на българското книгоиздаване.

В изложбата могат да се видят освен лични вещи на Христо Г.Данов , но и географските карти, които той е правил и с които е учил децата.

„Любопитен факт е, че през деня Данов е учил деца, а вечер техните родители“, разкри Стефан Шивачев.

Той разказа накратко за общественика Христо Г.Данов, който хората са наричали „министър“, без да е такъв наистина, тъй като през 1878 г. министерството на просвещението на временното руско управление се настанява в неговия дом.

Христо Г. Данов е роден в Клисура на 27 август през 1828 година. През 1855 издава календарчето “Планинче“ и това е поставило началото на българското книгоиздаване. Създава първата печатница и започва издаването на първия български всекидневник - на български и френски език.

През 1896 до 1899 година е избран за кмет на Пловдив, като през това време започва масовото озеленяване на града и приложението на градоустройствения план. Известен факт е, че не е взимал заплата.

В къщата, където е изложбата, Христо Г.Данов е живял от 1862 до 1911 г. Сградата е симетрична, като в началото на 50-те години на 20 век е национализирана, а до 1974 са живели наематели. След това през 1974-75 година с усилията на Историческия музей, издателство Христо Г. Данов и Община Пловдив къщата е ремонтирана и тя става паметник на културата. В средата на 90-те години е реституирана на наследниците, а от 1997г. е сключен договор за използването ѝ като музей на българското книгоиздаване.

Експозицията, която показва делото на Христо Г.Данов, е разширена с материали, свързани с книгоиздаването още преди освобождението и конкретно с Цариград като голям книгоиздателски център.

Могат да се видял мебели, дори бюрото, на което е седял Христо Г. Данов, използват се експозиционни табла, за да се показват стари документи. В изложбата е съхранена и колекция от поздравителни адреси.

„Колекцията и експозицията от печатни книги са много хубави. От името на всички наследници благодаря на Община Пловдив и Историческия музей, че сградата е в много добро състояние“, заяви професор Надя Данова и пожела много посетители, за да усетят духа през онова време.

Преди да бъде открита изложбата, кметът Иван Тотев поднесе цветя на гроба на Христо Г.Данов, който се намира в двора на църквата „Света Богородица“.