Вирус измъчи отбора по кану-каяк преди Световното първенство /снимки/

Без втори гребен канал Пловдив остава извън календара на Международните федерации по кану-каяк и гребане

Вирусно заболяване е повалило почти целия ни национален отбор по кану-каяк, който ще вземе участие в стартиращото на 26 юли в Пловдив Световно първенство за юноши и девойки, мъже и жени до 23 години. Това обяви старши треньорът Милко Казанов по време на съвместно представяне на организацията на шампионата от страна на Община Пловдив и Българската федерация по кану-каяк.
„Ще участваме в шампионата с 30 състезатели – 18 до 23 години и 12 юноши и девойки. В момента всички са здрави, но през миналата седмица почти целият отбор се разболя от летен вирус. Надявам се това да не се отрази на резултатите им. Първи се разболя Ангел Кодинов, на когото възлагаме най-сериозни надежди за добро представяне. Не обичам да давам прогнози, но имаме състезатели, от които можем да очакваме добри класирания“, заяви Казанов.
Изпълнителният директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова обяви, че организацията на състезанието върви по план и от Международната федерация по кану-каяк до момента нямат никакви забележки.
„Ще се постараем да бъдем перфектни домакини. До момента изпълняваме всички изисквания и освен че прогнозата е за лошо време през седмицата, всичко друго върви добре. Очакваме много силни резултати по време на състезанието, тъй като пловдивският канал е един от най-бързите в света“, каза Петрова и отново благодари на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив за съдействието при организацията на първенството.
Евелина Петрова добави, че тенденцията в Международната федерация по кану-каяк е оттук нататък първенства от най-висок ранг да се дават само на домакини, които разполагат с втори гребен канал. Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков потвърди, че това важи и за Международната федерация гребане, която вече отказа едно домакинство на Пловдив – Световното първенство за мъже и жени до 23 години и за мъже и жени в неолимпийските дисциплини през 2020 г. В момента се очаква решение на Върховния административен съд по делето, което екологични организации водят срещу построяването на втори гребен канал. Ако то бъде в полза на Община Пловдив, е възможно първата копка за построяването на втория канал да бъде направена по време на Световното първенство по гребане за мъже и жени през септември.
„Вече стана традиция Община Пловдив да организира състезания от най-висок ранг. Ние инвестирахме много в реновирането на канала и прилежащите площи и досега отзивите за нашите домакинства бяха отлични. Вярвам, че ще е така и сега. Естествено, всяка година има различни предизвикателства. През 2017 г. първенствата по кану-каяк и гребане бяха само през няколко дни, сега пък в близост до гребната се проведе фестивалът Hills of Rock. Докато едните разглобяват сцени, другите изграждат необходимите съоръжения по канала. Но, както винаги, организацията е на ниво“, каза Титюков.
Многократният медалист от световни и европейски първенства за юноши Ангел Кодинов ще участва на 1000 и 200 м едноместно кану.
„Очакванията ми са целият отбор да се представи добре. Поставил съм си цел, която ще преследвам, но ще обявя дали съм я постигнал след състезанието. В момента съм здрав след прекарания вирус и съм готов за състезание“, каза Кодинов и прие предизвикателството да запише предварително целта си и да разкрие тайната при реализирането й.
Организаторите обявиха, че заради провеждането на шампионата движението около гребната база ще бъде ограничено.
Поради очакваните лоши метеорологични условия откриването на Световното първенство е преместено в зала „Колодрума“. Събитието е в 18.30 часа утре (25 юли).
Над 1200 състезатели от 69 държави са подали заявки за участие на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което ще се проведе в Пловдив от 26 до 29 юли. България ще бъде представена от  21 лодки, които ще участват в 24 дисциплини.
Това е трето голямо първенство, което родната централа организира за последните 3 години. През 2016 г. гребният канал в Пловдив прие Европейския шампионат за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, а през 2017 г. – континенталното първенство мъже и жени.