КЕВР: Не сме виновни, че дълговете на „Топлофикация“ са се удвоили за година

Дружеството вече дължи 100 млн. лв. на „Булгаргаз“, а цената на газа реално е почти без промяна

Финансовото състояние на Топлофикация-София трябва преди всичко да притеснява собственика на дружеството Столичната община, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. Само в рамките на една година дълговете са нараснали двойно – от 50 на 100 млн. лв. Това е станало в рамките на периода 1 юли 2017г. до 1 юли 2018г.

Председателят на КЕВР поясни, че регулаторът не контролира текущите задължения на дружеството. Той опроверга изказвания на представители на Столичния общински съвет, които твърдят, че задълженията са се увеличили в резултат на ценовите решения на КЕВР.

Иванов представи таблица за измененията на цените на природния газ, който е суровината за Топлофикация-София, за периода от 1 юли 2017 г. до 30 юни 2018 г. В три от тримесечията има увеличение на цената на природния газ със стойности: 1.91% за третото тримесечие на 2017 г., 2.75% през първото тримесечие на 2018г. и 2.60% за второто тримесечие на 2018 г. Общото увеличение на цената на природния газ за Топлофикация-София за периода е със 7.26%. През последното тримесечие на 2018 г. дори е имало намаление на цената на природния газ със 7.29%.

„Оттук е видно, че в рамките на една година глобално няма никаква промяна на цената на природния газ за столичното парно“, коментира председателят на КЕВР. Не е състоятелно според него регулаторът да бъде обвиняван за нарастването на дълговете на Топлофикация-София.