Н. Нанков: До 3,5 г. ще има магистрала от София до Велико Търново

Животът

26-07-2018, 10:58

Снимка:

МРРБ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Магистрала „Хемус” изцяло ще е готова до 2024 г., прогнозира министърът

Реалистично е до 3,5 години да има магистрала от София до Велико Търново. Това обяви в ефира на БиТВ министърът на регионалното развитие Николай Нанков. "До 2024 очакваме цялата автомагистрала „Хемус“ да е готова", уточни министърът.

За изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново се чака решение на върховния Административен съд (ВАС) на 21септември, каза министърът на регионалното развитие.

Догодина започва процедурата за тунел под Шипка, обяви още Нанков. „Този тунел ще е най-дългият в страната - 3 километра и 200 метра. Има много голям интерес от страна на чуждестранни компании и инвеститори за това строителство. Дори и да не се стигне до чужди инвестиции, държавата ще отпусне средства за строежа на този тунел”, обяви министърът.

За тол системата и винетките Нанков каза, че от януари следващата година влизат в сила електронните винетки. За камионите се въвежда тол-такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, докато им изтече срокът. „За леки коли ще има уикенд винетка – цената и срокът, за който ще важи, е въпрос на дискусия. Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили”, коментира министърът.