ЦГМ: Предвиждаме в четири квартала да се разширят Синя и зелена зона

Мисия София

26-07-2018, 15:09

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Заплатите на служителите ще бъдат съобразно количеството и качеството на работа

Предвиждаме в четири квартала в София да се увеличат местата за Синя и Зелена зона от 1 ноември. Това каза в Столичния общински съвет Румяна Милова - директор на Дирекция „Паркиране и гаражи“ в Центъра за градска мобилност във връзка с предложение за увеличение на парко местата на Синя и Зелена зона, предаде Агенция „Фокус“.

„Предвижда се разширяване на зоните в четири района, което е по предложение на кметовете – кв. „Оборище“, кв. „Възраждане“, кв. „Красно село“ и кв. „Лозенец“, като най-много места са предвидени в кв. „Лозенец“. Предвиждаме около 5500 повече места, но точният брой ще имаме, след като бъдат готови схемите. Новото, което е при това разширение, е, че схемите ще бъдат предоставени на районите кметства и кметовете ще имат за задача да запознаят гражданите с тях. Т.е. всеки гражданин ще може на сайта на съответната община да се запознае с това как ще изглежда неговата улица след въвеждането на зоната – къде ще има паркоместа, къде ще е забранено паркирането, къде ще има места за хора с увреждания. И ще имат възможност в рамките на един месец да представят предложения за изменения, за които апелирам да бъдат добре мотивирани и законосъобразни“, обясни Милова.

Във връзка с контролните мерки след въвеждането на новите места, тя посочи, че преди месец ЦГМ е получил нови 10 паяка. „От старите ще оставим да работят поне 8, а останалите ще бъдат бракувани. Относно екипите, които ще контролират зоните, имаме също нови автомобили, подсигурили сме и нови устройства за контрольорите, така че имаме готовност. Може да се наложи да назначим още хора, но ще се прецени след като бъдат готови схемите за разполагане на паркоместата и да разпределим районите. Но хората няма да бъдат повече от тези, които сме посочили в доклада до Общинския съвет – не повече от 76“, каза още Милова и уточни, че заплатите на служителите ще бъдат съобразно количеството и качеството на работа.

По думите ѝ, ако предложението бъде прието от Столичния общински съвет, то ще влезе в сила от 1 ноември.