С 6-то място на Денис Димитров завърши Световното първенство /снимки и видеа/

С втори гребен канал съоръжението в Пловдив ще бъде сред най-добрите в света

България завърши Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години с 6-о място на Денис Димитров на 500 м едноместен каяк при юношите. Победител във финала стана Тибор Бенедек Кош (Унгария), пред Брандструп Расмус Кнудсен (Дания) и Боян Зделар (Сърбия).

Добро представяне през днешния ден на 500 м записа и четворката ни каяк при юношите Иван Пенчев, Теодор Асенов, Димитър Димитров и Стилиян Емануилов, която спечели финал Б.

„Удовледворен съм от резултата и на двуместен, и на едноместен каяк. За мен е важно, че се раздадох, състезавах се със сърцето си и си оставих дробовете на пистата. Чувството да се състезаваш на родна земя е невероятно. Да те подкрепят толкова много хора – родители, приятели, цялата агитка. Уникално! Искам да благодаря специално на родителите си, че винаги са били до мен и са ме подкрепяли. Вярвам, че с тренировки ще постигна още много, но имам и много върху какво да работя и ме чака сериозен труд“, каза Денис, който сподели, че ако бъде изграден вторият гребен канал в Пловдив, съоръжението със сигурност ще стане едно от най-добрите в света.

България завърши Световното първенство с четвърто място на Денис Димитров и Радослав Стефанов на 1000 м двуместен каяк, 6-о на Ангел Кодинов на 200 м едноместно кану при мъжете до 23 години и 6-о на Денис Димитров на 500 м едноместен каяк. 

„Денис е уникален състезател. Както той, така и Ради. С тази физика да гребе по този начин на 500 м е нещо изключително. И Денис, и Ради имат страхотно бъдеще и ако продължават по този начин, ще го покажат“, каза треньорът на националните ни отбори Милко Казанов.

Той коментира и генерално българското участие.

„Добро представяне, въпреки че очаквах малко повече, но за съжаление не се получи. Много съжалявам за Ангел, но явно вирусът, от който се разболя, си оказа влияние и той не успя да се възстанови за 1000 м и да покаже това, което наистина може. Юношеският каяк се представи на много високо ниво. Млади момчета, които подобриха класирането си от Европейското преди месец. Изпуснаха медал, който си беше техен, но за жалост залитнаха точно преди финала. За това съжалявам най-много“, заяви Казанов.

Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Атланта сподели какво би означавало изграждането на втори гребен канал.

„Най-накрая Пловдив да се сдобие с допълнителен гребен канал, ще бъде нещо уникално. Това ще ни отвори допълнително много врати, защото вече има решение на Международната федерация, че канал, който няма помощно съоръжение, не може да приема големи първенство. А проектът, с който съм запознат, ще е много полезен и за гражданите на Пловдив“, каза Казанов.

По време на първенството заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков заяви, че е реалистично вторият канал ще бъде завършен до края на 2019 или средата на 2020 г.

По време на церемонията по закриването на Световното първенство президентът на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев обяви, че с показаното ниво на организация и професионализъм и с очакваното предстоящо изграждане на загряващия канал България би могла да приеме и Световно първенство по кану-каяк за мъже и жени.

Видео интервю с Милко Казанов:

 Видео интервю с Денис Димитров:Снимка на Деня

Щрихи от Плевен