Синдикат: Училищата и семействата да подписват договори, забраняващи телефоните в час

Общество

02-08-2018, 08:26

Снимка:

РИМ Благоевград

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

85% от българските ученици имат смартфон, 95% с профил в социалната мрежа

За промяна в закона, с която да се задължат училищата да подписват договори с родителите, които да забраняват носенето и използването на мобилен телефон в час, призоваха от Синдикат „Образование“. Според тях сега действащият текст, който забранява ползването на мобилно устройство от учениците не е ефективен.

По данни на синдиката 85% от българските ученици имат мобилен телефон, а приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук. Те подчертават, че в закона в момента няма никакъв механизъм, който да гарантира, че децата няма да вадят телефоните си по време на занятия.

Нуждата от регулиране на използването на мобилни устройства се появява още през 2008 година, когато над 50% от българските ученици вече разполагат със смартфони, отбелязват от синдиката. И допълват, че има два основни подхода за решаване на проблема. Подобна е и ситуацията в Англия – там също е забранено използването на мобилни телефони в училище, като за учебни цели се ползват таблети с регулиран достъп до интернет.

От синдиката призовават МОН по-бързо да осигури дигитални устройства на образователните институции за работа в час като таблети, монитори, интерактивни дъски и др., които да привлекат интереса на децата и учениците.