Покланяме се на мощи на двама светци в храм "Св. Троица" за Преображение Господне

Мисия Добрич

06-08-2018, 10:20

Снимка:

Ангел Радилов/Добрич утре

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преображение Господне е

Мощи на двама светци пристигнаха в Добрич, донесени лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан тази сутрин. Те вече са изложени за поклонение в храм "Света Троица", а в момента се отслужва Света Литургия.
Мощите са на Света Матрона Московска и на Свети Лука Кримски. Те ще останат в храма само за службата в празничния ден.
  Матро́на Моско́вска (Матрона Дми́триевна Ни́конова; 1881-1952) е прорицателка и светица на Руската православна църква. Според нейно житие тя показва чудодейни лечебни и предсказателски способности още на 8-годишна възраст. Живяла е в Москва, на улица „Арбат“.
Извършва много чудеса за вярващите. На 8 март 1998 г. Алексий ІІ Московски разкрива мощите на Матрона Московска и ги полага в Покровския манастир. 1999 г. е канонизирана като светица от местно за Москва значение. Част от нейните мощи се намират и в България. Те са положени в малък храм, кръстен на нейно име в град Пловдив.
 
Архиепископ Лука (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки) е роден на 27 април 1877 година. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.