Безопасни ли са татусите и има ли нужда от единен европейски стандарт?

Животът

06-08-2018, 14:04

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

12% от европейците са се "нашарили" и ежегодно броят им се увеличава

Татуирането е традиция, датираща от древността, която е възродена в съвремието, когато 12% от европейците украсяват с рисунки тялото си и ежегодно броят на желаещите се увеличава.

В момента все още няма единен стандарт за татуиране, но намеренията на Брюксел са да се регулира дейността. По темата за България он еър се изказа татуистът Цветан Иванов. "Всяка боя е различна като съдържание, от РИОКОЗ държат да има етикет на български с точното съдържание. Има основни производители на бои, които държат топ ниво, а повечето татуисти работят с такива бои. Има забранени бои, с които не работим", каза тату-майсторът.

Цветан Иванов обясни, че боите за татуиране са предназначени единствено и само за татуировки. "Преди 20 години ретро татуистите са татуирали с боя от книжарниците, но това вече не е така", добави той.

Татуистът поясни, че от практиката най-големия риск била алергия - сърбеж и леко подуване, което отминавало, както и, че всяка боя, с която работят колегите му има сертификат, одобрен от РИОКОЗ.

Дали промените ще влязат в сила, ще разберем до края на годината.