Кметове:Не бива въпросът за получените средства в общините да се политизира

Политика

08-08-2018, 09:27

Снимка:

NOVA, кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Средствата са подкрепа за конкретни нужди, заяви кметът на Лом

„Не искам да се политизира въпросът за получените средства в различните общини. Не бива нуждите на хората да бъдат политизирани“ Това заяви кметът на Лом Пенка Пенкова, избрана с гласовете на ГЕРБ, в ефира на NOVA телевизия. „Имаме пълно единомислие по този въпрос“, подкрепи я кметът на Троян Донка Михайлова, която бе избрана с гласовете на БСП. Двете се включиха в дебат по тема, която вчера БСП повдигна- разпределението на средствата по общините.
"Аз мисля, че все пак философията на подкрепата на това постановление и връщайки се назад в годините, е подкрепа за конкретни нужди. В такива общини, каквито са нашите в Северозапад, хората имат нужди", обясни Пенкова. Тя допълни, че няма кака де се чувства привилегирована. „Кмет съм 3 мандат, работила съм с няколко правителства и се чудя как да го приема. Това е изключително необходимо. Не искам да се политизира това“, каза още Пенкова. И даде пример, че миналата година общината е получила отказ за финансиране.
"Това, което искаме, са ясни правила, ясни критерии и становището на най-масовата българската организация - Националното сдружение на общините - да бъде уважено", заяви от своя страна кметът на Лом. По думите на Михайлова проблемът се крие във взаимоотношенията между републиканския и общинския бюджет.
"Ще кажа само това, което каза българският премиер: "Във всяка община може да бъде направена глупост". Като гледам тона, с който въпросния господин (Бенчо Бенчев - бел.ред.) говори от "Ролс Ройса" си, ще кажа, че в Бургас са направили голяма глупост", смята Михайлова.