Областният управител се срещна с изп. председател на БСК Радосвет Радев

На срещата присъстваха секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов

Областният управител Гергана Микова се срещна днес с изпълнителния председател на УС на Българската стопанска камара Радосвет Радев. На срещата присъстваха секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, изпълнителният директор на Стопанска камара-Стара Загора Иван Ленков и председателя на УС Спас Спасов.

В началото на разговора г-жа Микова изрази удовлетворението си от доброто взаимодействие между бизнеса и държавните и общински институции на местно ниво. Тя обясни, че от началото на нейния мандат досега са се създали ползотворни контакти между Областна администрация и работодателските организации и са проведени редица срещи със собственици на фирми по теми, касаещи проблемите на работодателите от региона.  

Една от основните теми, които бяха дискутирани на срещата, беше недостигът на кадри за нуждите на българския бизнес. Възможностите на дуалното обучение, съобразяването на специалностите в средното и висшето образование с изискванията на пазара, задържането на младите хора по родните им места, бяха сред обсъжданите проблеми.

Участниците в срещата обсъдиха и темата за предстоящото ново икономическо райониране на страната за нуждите на еврофондовете. Г-жа Микова заяви, че категоричното желание на бизнеса Старозагорска област да остане в Югоизточния район заедно с областите Бургас, Сливен и Ямбол.

В контекста на темата за развитието на туризма в региона беше дискутирана съдбата на паметника Бузлуджа. Г-жа Микова подчерта, че туристическият интерес към затворения монумент продължава да е много силен. Изказани  бяха различни мнения за възможностите паметникът отново да бъде социализиран, като най-напред бъде обезопасен, а след това и отворен за посетители.