Захариева: Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия

Политика

08-08-2018, 17:27

Снимка:

Facebook

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Правителството се грижи за опазването на националните ни интереси, категорична е външният министър

Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за Агенция „Фокус“. Коментарът й е по повод нападките на Корнелия Нинова, че премиерът Бойко Борисов трябва да реагира на думите на Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

„Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Същата партия-държава променяше насилствено идентичността на собствените си граждани и ги караше да се пишат македонци“, заяви Захариева.

„Да, Илинденско-Преображенското въстание географски може да бъде наречено и македонско, и тракийско, но исторически е българско. Само преди дни премиерът Зоран Заев почете Гоце Делчев пред паметника му в центъра на Благоевград, където по време на цялото честване бе подчертан българският характер на Илинденско-Преображенското въстание за освобождението на Македония и Тракия. Госпожо Нинова, бъдете спокойна, правителството се грижи за опазването на националните ни интереси. Благодарение на нашата работа Република Македония ще стане член на НАТО и ще започне преговори с Европейския съюз, а българското знаме може спокойно да се вее в Скопие, докато звучи българският химн както се случи на фестивала „One Love“. Политиката на противопоставяне е демоде. С това говорене вече само може да се губят избори. Питайте Груевски!“, посочи още министърът.