БЗНС към президента: Не спъвайте помирението с Македония, не замесвайте България в руските маневри!

От партията питат каква е целта на това ненужно заяждане от страна на българския държавен глава

БЗНС намира изказването на Румен Радев от вчера за провокативно, противоречащо на националните ни интереси и дестабилизиращо за Балканите, пишат с своя позиция от партията на бившия военен министър Николай Ненчев.

„Твърдението му относно Заев: ,,А вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение. Заев го посочи като грешка, но не коригира думите“, е търсен ефект за разгаряне на конфликт“, казват от ВМРО.

„Днес Москва не крие стратегията си да предотврати членството на Македония в НАТО. Македонакият президент също прави всичко възможно да осуети членството на страната си в НАТО. Дали това не свързва двамата президенти? Ако Русия успее в анти-атлантическото си начинание, югозападната граница на България ще остане в зона на нестабилност и несигурност. Дори оцеляването на Република Македония – чиято независимост бе голям триумф и на българската дипломация, ще бъде поставено под съмнение“, посочват БЗНС.

БЗНС заявява, че с подобно поведение Румен Радев вреди на мира на Балканите и на българския национален интерес и подчинено обслужва външнополитическата стратегия на Кремъл за дестабилизация и контрол над региона.

„Намираме за крайно злонамерено президентът, издигнат от партията, която дълги години работеше не само за създаването на македонската нация, но и за създаване на македонско малцинство в България, да използва най-първичния национализъм и елементарно заяждане, за да провали в зародиш едва започналото, но така необходимо, помирение между Македония и България“, се казва още в позицията.

От партията припомнят, че същият Румен Радев наскоро прие македонския президент, който открито се противопоставя на Договора за добросъседство и приятелство с България и който се отметна от обещанието си да дойде в София на парада за Деня на храбростта, макар в него да участваше и македонска формация.

„Същият отказа да се поклони на българското военно гробище в Ново село (Струмишко), където са погребани и немалко български войници от Македония и публично твърди, че днешните македонци са преки потомци на Александър Македонски. Но тогава Румен Радев не защити българската история!

Да приемаш Георги Иванов, а да се заяждаш със Зоран Заев, който подписа договора за Добросъсдество и приятелство с България, който се поклони пред паметниците на цар Самуил в София и на Гоце Делчев в Благоевград, е меко казано проява на двоен стандарт“, пишат БЗНС.

От партията питат каква е целта на това ненужно заяждане от страна на българския държавен глава. В позицията те припомнят думите на Радев, че било недопустимо за него и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет.

„Радев и съветниците му не могат да не си дават сметка, че със своите смели действия Заев отвори дебат в македонското общество по теми, които досега бяха табу! България не може да очаква рязък обрат. Нужен е дълъг период на еволюция и преосмисляне на историята, а това ще се случи само при наличие на перспектива за бъдещето. Българските държавни институции са длъжни да подкрепят всяка малка стъпка в този процес. Ясно е, че без обективизиране на историята, преподавана в училищата, Македония няма как да затвори глава „Образование“ при преговорите за членство в ЕС. България трябва да съчетае твърдост и решимост, но и гъвкавост и готовност да подава ръка на Македония в решителни моменти като този“, се казва още в позицията на БЗНС.