Цветан Цветанов : Радев се изживява като политически опонент, а не като държавен глава

Мисия

14-08-2018, 16:04

Снимка:

фейсбук Цветан Цветанов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Депутатът, министър Нанков и кметове отвориха ремонтираната отсечка Арбанаси – Горна Оряховица

Президентът на БСП Румен Радев се заявява като политически опонент, а не като държавен глава. С военния си манталитет той показва, че не зачита правовия ред в страната. 

Това заяви в Горна Оряховица председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод коментара на президента Румен Радев, който заяви, че тече кампания, която нагло се опитва да пришие Димитър Желязков - Митьо Очите на служебното правителство. Държавният глава каза още, че "тези, които са сключили договорите с Желязков, са назначените от ГЕРБ чиновници в митницата, които служебното правителство остави непокътнати".

„Когато има Закон за държавния служител, след като през последните 15 г са били назначавани тези хора, то те са трупали опит, покривали са съответните законови изисквания и не трябва да бъдат в зависимост от политическите пристрастия на политическите партии, които идват на власт. Важно е да има политическа воля, да се даде възможност на тези професионалисти да си вършат работата, а не да живеят под страх, че ги грози уволнение. Искам да кажа на Господин Радев, че ако смята да въвежда някакво военно положение в България, той е в в правото си и сигурно може да го направи. Но в България има демократичен и правов ред и всяко едно уволнение, минава през съответните процедури", каза Цветанов. Той посочи като пример назначения от него като министър на вътрешните работи директор на Областната дирекция на МВР в Бургас Милен Димитров. „Това беше човекът, който направи оперативната реализация и оперативното дело по задържането и осъждането на Митьо Очите. Но какво се случи, след като дойдоха на власт тези, които днес искат да бъдат алтернатива . Кабинетът „Орешарски” още в първия месец уволниха точно Милен Димитров, човекът, който реално се бореше срещу организираната престъпност. По негово време цялата организирана престъпност беше преведена в известност, Митьо Очите излежаваше своята присъда, а разработката беше на Милен Димитров. А сега президентът Радев да излиза и да говори по този начин, за хора, които под една или друга форма са финансираха кампанията му, или поне това излезе в публичното пространство и представители на БСП”, коментира Цветанов.

 

„Президентът трябва да работи на надпартийно ниво и да допринася за утвърждаването на позицията на България като сериозен фактор на Балканите, което бе постигнато по време на председателството на Съвета на ЕС. БСП от своя страна трябва да дават сериозни обяснения за това как са финансирани техните предизборни кампании, защото досега посланията от техния лагер са доста противоречиви.” – каза още Цветан Цветанов.

В присъствието на регионалния министър Николай Нанков, великотърновския кмет Даниел Панов и горнооряховския му колега Добромир Добрев, на народния представител инж. Клавдия Ганчева, както и на областния управител проф. Любомира Попова бе отворена за движение пътната отсечка Велико Търново - Горна Оряховица през Арбанаси. Пълна рехабилитация на пътя се осъществява за първи път от повече от 40 години.