Прокуратурата: Общинарят Янков карал насила търговци да се отказват от бизнеса си

Крими

15-08-2018, 16:29

Снимка:

общински съвет Несебър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Остава зад решетките, реши съдът

Общинарят от Несебър Пейко Янков е обвинен за употреба на сила, посредством която са били принуждавани търговци да се разпореждат с имуществото си. Освен това, той ще отговаря пред Темида за упражняване на натиск чрез сила към човек, който бил натискан да се откаже от дружествените си дялове в "Хермес груп" ООД. Тази дейност била осъществявана по указания на Димитър Желязков-Митьо Очите, сочен за тартор на организирана престъпна група за рекет, изнудване и наркотици. Това заяви прокурор Детелина Ганчева преди заседанието по разглеждането на мярката за неотклонение на общинаря. Той се предаде сам, след като беше обявен за издирване по време на специализираната акция срещу организирана банда.

Обвиненията на Янков са три- изнудване, умишлен палеж и участие в организирана престъпна група. Множество показания на свидетели била събрала прокуратурата. В продължение на 5 месеца групата била слушана чрез СРС-та.

Защитникът на Янков-адвокат Росен Кожухаров пък твърди, че клиентът му не се бил крил от властите.

Магистратите решиха да оставят общинаря в ареста. Според съда има опасност за оказване на влияние върху свидетели по делото, ако обвиняемият бъде с по-лека мярка за неотклонение.
Според магистратите няма данни Янков да е участвал в бандата, няма опасност да се укрие и няма информация да е бил съпричастен към извършвани палежи. Причината да остане под стража са свидетелски показания, свързващи го с изнудване.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен