3 часа Путин и Меркел обсъждаха Украйна, Сирия и „Северен поток 2“

Свят

19-08-2018, 10:16

Снимка:

Кремъл

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Меркел и Путин се срещат в Германия

Двамата лидери не дадоха пресконференция след срещата

Украйна, Сирия и „Северен поток 2“ – това са били основните теми, които руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел дебатира снощи цели 3 часа. След срещата си в Германия, близо до Берлин, двамата лидери не дадоха пресконференция. Преди да почнат разговорите Меркел обяви, че не се очакват решения, тъй като срещата е работна.

Все пак двамата са обсъдили доста възможности за действия. По отношение на „Северен поток 2“ двамата са се съгласили, че въпросът не трябва да се политизира, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Обсъден е въпросът, че транзитът през Украйна не трябва да спира, като Путин е защитил тезата си, че от това трябва да има икономическа изгода. Засегнат е въпросът и за евентуални санкции от страна на САЩ към фирми, участващи в изграждането на газопровода. Срещата на Меркел и Путин идва точно по време, когато отношенията на Русия и ЕС със САЩ са обтегнати заради политиката на Тръмп. Американският президент въведе мита за европейски стоки и наложи санкции на Русия. Анализатори коментираха, че целта на срещата Меркел-Путин е договаряне за сътрудничество, за да реагират на политиката на Тръмп.

По отношение на Украйна е обсъден въпросът да се изпрати на мисия на сините каски в Източна Украйна. За Сирия пък е договорено да продължи диалогът във формат Русия-Германия-Франция-Турция в търсене на решени.