ВМРО: С позицията за бежанците България показа, че е фактор в ЕС

Политика

20-08-2018, 13:12

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов отново е отказал страната ни да приема обратно бежанци

Останахме твърди въпреки настойчивостта на Меркел

С позицията си за бежанците България показва, че е фактор в Европейския съюз. Това се казва в съобщение на пресцентъра на ВМРО.

„Въпреки настойчивостта на германския канцлер Ангела Меркел и на някои нейни колеги от другите страни-членки на ЕС, позицията на страната ни остава твърда и непроменена. Това е важен индикатор за важността и полезността на Патриотите в управлението на страната“, твърдят от партията.

ВМРО припомнят, че са защитавали подобна позиция от години. Освен това  миграционната политика беше един от основните пунктове в предизборната програма на Обединени патриоти, който е част и от управленската програма ГЕРБ – ОП.

Поисканата от заместник-министър председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов преди месец справка от Държавната агенция за бежанците справка показва, че ако през януари 2015 г. капацитетът на центровете е бил запълнен на 67%, през декември 2016 г. стига до 85%, то към месец юни 2018 г. е едва 11%.

Хората, които са постъпили на територията на България през периода 2015-2018 г. са основно от Афганистан, Ирак и Сирия. През 2015 г. подадените молби са съответно: Ирак – 6959; Афганистан – 6193; Сирия – 5993; Пакистан – 578; Иран – 175. През 2016 г. броят на молбите е значително завишен. През 2018 г. до момента цифрите са съвсем други. Афганистан -  286; Сирия – 123; Ирак – 107; Пакистан 24; Иран – 12.

„Фалшивите новини, които определени политически кръгове се опитаха на тиражират, че на военните летища тайно се оставят стотици мигранти, върнати от Европа, не постигнаха своята цел. Правителството на България, част от което сме и ние - Патриотите от ВМРО, спази своите обещания и не само, че няма да има върнати мигранти, но няма и да допусне нова бежанска криза в страната“, се казва още в съобщението на ВМРО.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен