Борисов: Ръководството на КФН ще се сменя, ако се докаже вина

Премиерът е категоричен – няма да иска оставката на Цецка Цачева

По повод искането на БСП министърът на правосъдието Цецка Цачева да поеме политическата отговорност за срива на Търговския регистър, премиерът коментира, че работа на опозицията е непрекъснато да иска оставки.

Той няма да иска оттеглянето на Цачева и припомни, че в момента се полагат изключителни усилия за възстановяването на системата.

„В София са специалисти от цял свят и с часове се възстановяват данните. Новите дискове са налице, ще сменим старите. А вие знаете как се работи с дискове и как те се чупят“, допълни министър-председателят. Той подчерта, че темата с възстановяването на тази чувствителна информация трябва да приключи възможно най-скоро.

Малко по-рано от трибуната на Народното събрание министърът-председателят заяви пред депутатите, че кризата с Търговския регистър у нас е преодоляна. По предоставените му данни Търговският регистър може да заработи пълноценно до края на седмицата.

Премиерът посочи, че към днешна дата 21 август базата данни на Търговския регистър вече е възстановена до 17 юли. Той увери, че работата по случая не е спирала нито за минута.

Причините за проблема са, че на 9 август дефектират 3 диска с данни от Търговския регистър, а това води до срива на резервната база данни и веднага е информирана поддържащата фирма Лирекс бг. Пренареждат се дисковете, но базата не ги чете.

„И от Япония сме довели специалист и благодарение на това базата е възстановена до 17 юли“, увери министър-председателят.