Манфред Вебер: България трябва незабавно да влезе в Шенген

Свят

23-08-2018, 13:13

Снимка:

Facebook

Автор:

mpaskaleva

Всичко от Автора

Следващата ми почивка ще е в Бургас, обеща председателят на парламентарната група на ЕНП

Страната ви е модел за подражание, затова че може да има успешен граничен контрол. България трябва незабавно да бъде приета в Шенген. Това заяви председателят на парламентарната група на ЕНП в европейския парламент Манфред Вебер, който заедно с премиера Бойко Борисов бе в Резово. Там той се запозна с гранични контрол от наша страна и видя изградената ограда с Турция.

„България изпълнява напълно изискванията за Шенген и дори опазва границата по-добре от страни, които са членки отдавна. Така че България има пълната ни подкрепа. А на тези страни, които са скептични като например Германия и Франция, мога само да им кажа да не говорят теоретично и да дойдат тук на границата да видят как България се справя и че заслужава да е част от Шенген“, коментира Вебер.

„Искам да благодаря на България, че опазвате външната граница на ЕС“, заяви Вебер.

Той припомни, че мигрантската криза е събудила страхове у европейците, че не могат да контролират този процес, но България е доказала, че може да има граничен контрол и да се спре нелегалния миграционен натиск. Той посочи и добрите отношения на премиера Борисов и Турция, което е изключително важно за мигрантската криза. Според председателят на парламентарната група на ЕНП страната ни е пример за другите държави - членки.

Вебер обеща и че следващата му почивка ще е в Бургас.