На събора "Богородична стъпка" се събират над 4 000 любители на българския бит и култура

Днес и утре на Старозагорските минерални бани

За тринадесети път на Старозагорските минерални бани днес и утре ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. В него ще участват над 4 000 любители на българския бит и култура, които ще представят песни, танци, демонстрации и обичаи от различни краища на страната.

Официалното откриване на събора е днес от 11 часа. Два часа по-късно започна уникално дефиле с традиционното облекло и модните европейски тенденции от първата половина на ХХ-ти век наречено „Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля“, съобщава Радио Стара Загора. В програмата още може да се види концертът на ансамбъл "Загоре", нестинарски танци и специална улица на занаятите.

В двата фестивални дни ще бъде наредена изложба с автентични народни носии. Те са от личните колекции на Елена Тилова и Яна Ленова.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България  Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.