Фейсбук страници лъжат с фалшиви новини за ремонтите на близо 40 улици в Старо Търново

Мисия

25-08-2018, 17:38

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тече подмяна на водопроводната мрежа

Фейсбук страници лъжат с фалшиви новини за ремонтите на близо 40 улици в старата част на Велико Търново, съобщава kmeta.bg. От петък в социалните мрежи знайни и незнайни страници, маскирани с патриотични имена, разпространяват мълниеносно снимка от започването на ремонт на една от калдъръмените улици с послание „Старинната част на Велико Търново. Маха се 200 годишна настилка, за да се усвоят европейски пари за асфалт! Споделяйте!“.

„Гръмката“ новина моментално бива разпространена от множество профили на всевъзможни места. В нея обаче няма нищо вярно, защото никъде калдъръмена настилка не се сменя с асфалт, както внушават с фейк новината.

Всяка от улиците с каменна настилка бива разкопавана за подмяна на старите, изгнили и ръждясали водопроводи, които са на възраст между 50 и 60 години. След приключване на дейностите калдъръмът бива пренареждан отново, монтира се енергоспестяващо улично осветление, пожарни кранове, парапети и др. Общата инвестицията само във водопроводите, които ще бъдат с обща дължина 8 километра, е над 4 милиона лева и е осигурена от правителството. А в основния ремонт на 38-е улици, тротоари, площадни пространства и други елементи на инфраструктурата, се влагат 8 милиона лева по ОП „Региони в растеж“.

Най-активни във фейк-кампанията, очерняща Велико Търново, са страниците „Древна България“ и „7 дни България“, която има близо 140 000 последователи. Всеки опит със снимка и коментар да бъде показана вече готова улица с пренареден калдъръм и завършен ремонт бива моментално посичан от администраторите на двете страници.