Елен Герджиков: София ще се включи в европейската нощ на спорта за първи път

Мисия София

29-08-2018, 17:03

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Фондация „София – Европейска столица на спорта“ продължава своята дейност и през 2019 г.

На 29 септември София за първи път ще се включи в европейската нощ на спорта. Това каза председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков по време на пресконференция за запазването на титлата „Европейска столица на спорта“ и представянето на програмата от спортни прояви на Фондацията за 2019 г., предаде Агенция „Фокус“.

„Правим събитие, каквото не е правено до сега, а именно скоростна обиколна на НДК с велосипеди и бягане, скоростно изкачване на сградата на НДК, ориентиране в сграда, както и издигане с балон и скок с бънджи. Тези събития ще се случат на 29 септември през нощта. Очакваме голям интерес и голяма посещаемост. 6 и 7 октомври ще има Международен турнир по петанк. На 13 декември ще се състои коледен празник „Да подкрепим колективните спортове“ в зала „Арена Армеец“. На 4 декември в Брюксел е официалната церемония на ASEC Europe, в която се предава знамето на следващата столица на спорта и на която г-жа Фандъкова ще бъде избрана за почетен председател на асоциацията“, заяви още той.

„Фондация „София – Европейска столица на спорта“ продължава своята дейност и през 2019 г. София като спечелила титлата „Европейска столица на спорта“ постоянно, а не само за 2018 година ще продължи да инвестира и фокусира своите усилия върху това да развива масовия спорт и да създава условия за спорт в града“, допълни Герджиков.

„Асоциацията на европейските градове на спорта избира г-жа Фандъкова за почетен президент на асоциацията за 2019 година. Тя ще получи тази титла на 4 декември, когато ние ще предадем официално домакинството на следващата европейска столица на спорта – Будапеща“, заяви още Герджиков. „С дейността си Фондация „София – Европейска столица на спорта“ приоритизира това къде да се наблегне във финансирането на нови инфраструктурни обекти. Другата страна на работата на фондацията е изработването и осъществяването на спортния календар. До края на годината ще направим календара със събитията за 2019 година. Основните събития, които предвижда програмата до края на тази година са Световното първенство по художествена гимнастика и световното първенство по волейбол. Тези, които са част от календара на „София – Европейска столица на спорта“ са на 21 и 23 септември, където в Княжевската градина предстои „Екстрийм фест“. На 23 септември във Витоша ще има бягане от Бояна до хижа Алеко“, заяви още той.