Песен на Йосиф Цанков и 11 джаз стандарта тази вечер в "Перото"

София Лайф

04-09-2018, 14:58

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Концерт-разговор с кралицата на джаза, Лени Вълкова

Клубът ще е домакин на среща-концерт с легендарната джаз певица Лени Вълкова

Лени Вълкова ще претвори емблематичната си песен „Тихо гасне тая вечер“ от Йосиф Цанков заедно с неговия внук Вили Стоянов на срещата-концерт на 4 септември в Литературен клуб „Перото“. Събитието е организирано от Джаз ФМ и НДК. Първата българска джаз певица ще разкаже за живота си, за утвърждаването и развитието на джаз сцената ни и ще изпълни общо 12 песни. Ще чуем джаз стандарти, популярни танцувални хитове и по-мако познати, но незабравими песни от 30-те до 50-те години на миналия век. На пианото ще бъде Калин Жечев. Входът е свободен.

Специален подарък за публиката ще бъде претворяването на емблематичната песен на Лени Вълкова – тангото „Тихо гасне тая вечер“ от Патриарха на песента Йосиф Цанков. За соло на тромбона ще излезе неговият внук Вили Стоянов. Песента е с текст на Надя Трендафилова – една от най-значимите авторки на детски пиеси и книжки от средата на 40-те нататък.

На пианото ще бъде Калин Жечев от Джаз формация „София“, член на „3oto“ и част от екипа на „Гласът на България“.

На срещата-концерт с Лени Вълкова спомени от съвместната си работа са поканени да разкажат вокалистките Лиана Антонова и Ани Пармакова, саксофонистите Димитър Симеонов, Емануил Манолов – Бадема и Цветан Русинов, тромпетистът Любомир Оджаков, тромбонистът Недко Трошанов, бендлидерът Ванко Пеев. Ще присъстват и вдъхновявалите се от изкуството на Лени Вълкова вокалисти Мими Николова, Ахинора Куманова и Димитър Йосифов, както и потомката също на бежанци от Кукуш и близка приятелка Йорданка Христова. На видеостена ще покажем архивни материали, които ще ни върнат в епохата на създаването на професионалните основи на джаза ни. Записът ще бъде излъчен в предаването „Джаз истории“ по Джаз ФМ.