Турция изпрати танкове към Сирия, за да попречи на нова мигрантска вълна

Свят

04-09-2018, 13:24

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сирия, Иран и Русия се готвят да прочистят Идлиб

Очаква се над 2,5 млн. души да избягат от Идлиб при офанзивата на Асад

Турция изпрати допълнителни танкове към Сирия с цел да попречи на нова бежанска вълна, съобщава в. „Хюриет“. Общо 8 камиона, натоварени с танкове и гаубици са преминали от провинция Кили към сирийска територия. Информацията е от анонимен източник на информация.

Допълнителната военна техника е предадена на турските сили, които са в размирната страна. Танкове М-60 "Патън" са оборудвани със системи за наблюдение, които ще следят движението по пътищата. Освен това Анкара е засилила своите 12 станции за наблюдение, които са разположени в провинция Идлиб.

Действията на Турция идват, след като режима в Сирия обяви, че ще си върне контрола над Идлиб – последния бастион на бунтовниците.  Вече няколко месеца Русия нанася въздушни удари там. Башар Асад е подкрепян освен от Русия и от Иран.

Очаква се нападението да започне от югозапад, където Русия разполага с военни бази. Друг фронт за офанзивата се очертава от юг – югоизток, което ще върне контрола на режима над главната магистрала.

Въпреки разрушенията в Идлиб, в провинцията живеят много цивилни. Хуманитарните организации и световните лидери вече предупредиха за задаваща се хуманитарна криза в Сирия, невиждана през годините на война там. ООН очаква нови 2,5 млн. души да побягнат към съседна Турция. Затова и Анкара засилва военното си присъствие. Страната пое най-големият брой бежанци от Сирия в разгара на мигрантската криза. Анкара вече разшири лагера за бежанци "Атме" от сирийската страна на границата.

Тръмп предупреди, че нападението над Идлиб ще доведе до смъртта на хиляди невинни. И той, и френският президент предупредиха Дамаск, че са готови на действия, ако режимът отново прибегне до използването на химическо оръжие.