След протести на граждани община Добрич предприема мерки за подобряване на водоснабдяването

Проучват възможностите за използването на водонапорна кула в кв."Рилци"

В Добрич се предприемат мерки за подобряване на водоснабдяването след протести на граждани. За предстоящите дейности в кварталите "Рилци", "Балик" и "Дружба" и сроковете, в които ще бъдат изпълнени, съобщи днес на специална пресконференция кметът Йордан Йорданов, след среща на общината, областния управител, екипа на "ВиК" АД и недоволните граждани. „Проблемът в кв. „Рилци“ не е от вчера, не е и от онзи ден. Той е отпреди 10 години. Моето питане е към хората, които в момента изключително много популистки яхват една вълна, къде бяха последните три години? В Общински съвет – Добрич представители на Реформаторски блок многократно са задавали въпроси, на които все още няма отговор. И нека не си играем със страховете на хората само за да си правим един популистки, политически пиар.
До два дни ще бъдат проучени възможностите за използването на водонапорна кула, собственост на земеделската кооперация в "Рилци", каза Йорданов. "ВиК" подготвя проект и за месец - месец и половина, дружеството ще изгради ново водопроводно трасе в квартала с дължина около километър. Общината също ще подмени до половин година довеждащ водопровод до квартала, за да се повиши налягането на водата.
И в жилищен комплекс "Балик" гражданите се оплакват от недостиг на вода по високите етажи. Кметът съобщи, че ще бъдат направени допълнителни настройки на новата хидрофорна станция в квартала, така че водоподаването да се нормализира. В жилищен комплекс "Дружба" проблемите ще бъдат решени с приключването на проекта за обновяване на водния цикъл в града.
Проблемите с водоснабдяването на Добрич и на "ВиК" дружеството, което е във фактически фалит, са трупани от години, подчерта Йордан Йорданов и заяви, че е сигнализирал Министерството на регионалното развитие и апелира за по-добра координация между институциите, включително и с народните представители от региона.