Приключи срокът за подаване на предложения за носител на НЛН „Дора Габе“ и отличия

Община град Добрич благодари на авторите на предложения

На 11 октомври т.г. в Добрич за четвърти път ще бъде връчена Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличия. Наградата е учредена от Община град Добрич през 2002 година и присъдена за първи път през 2003. Наградата няма конкурсен характер, тя се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.

Срокът за подаване на предложенията беше до 31 август. Претендентите за Националната литературна награда „Дора Габе“ - 2018 са:

            Драгни Драгнев – поет, писател, изследовател;

            Камелия Кондова – поетеса;

            Магдалена Борисова – автор на драматургични текстове,  поет и писател.

            Предложените за носители на Отличие „Дора Габе“ – 2018 са:

            Рада Въртунинска – поет, писател, изследовател;

            Драгни Драгнев – поет, писател, изследовател.

           

Община град Добрич благодари на авторите на предложения – Съюз на българските писатели, Славянска литературна и артистична академия – Варна, д-р Кремена Митева - филолог, Драгомил Георгиев – литературен критик и Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна,  за положителните препоръки.

Съгласно статута на НЛН „Дора Габе“ предстои консултативна комисия да обсъди и направи подбор на постъпилите предложения, след което кметът на Община град Добрич ще внесе проектопредложение за разглеждане на заседание на Общински съвет град Добрич.

Всеки, който иска да даде мнение за предложените автори, може да го направи в писмен вид до 09.09.2018 г. на e-mail: [email protected] или [email protected] Мненията ще бъдат предадени на консултативната комисия за сведение.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен