В Стара Загора стартира пилотен проект за изследване за хепатит С

Заралии

05-09-2018, 17:58

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първи турнир по кросфит се проведе в Стара Загора

На всички положителни ще бъдат дадени насоки за последващо лечение

Международния проект SPHERE-C за изследване за хепатит С стартира в Стара Загора. Това е единственият град в България, в който той ще се проведе. Проектът се осъществява от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), от Института „Роберт Кох“, обществен институт по здравеопазване в Германия, в партньорството на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора и Община Стара Загора.

„Много навременен и много необходим проект за изследване за хепатит С. Това е голямо достижение за РЗИ Стара Загора, която разработи проекта и нашият град е избран за изследването“, каза на пресконференция днес Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя подчерта, че съвместната работа с РЗИ е осъществена благодарение на секретаря на Общината Делян Иванов, който е бил много активен в разработката и сътрудничеството с РЗИ.

Проучването има за цел да предостави информация за броя на хората, инфектирани с вируса на хепатит С в Стара Загора. Проучването ще се проведе в периода от 5 септември до 16 ноември 2018 г. Лицата, които ще участват в проекта, са избрани на случаен принцип и ще получат покана от Община Стара Загора.

На участниците ще бъде предложено безплатно изследване за хепатит С, което ще се проведе в РЗИ - Стара Загора. На всички положителни ще бъдат дадени насоки за последващо лечение.

„Стара Загора успя да бъде градът, в който ще се проведе пилотното проучване за хепатит С, ние се радваме, че поне 1000 души ще бъдат включени и ще можем да разберем колко са прекарали безсимптомно болестта. Добрата новина е, че хепатит С е лечимо заболяване и когато се открие, че човек е заразен, в рамките на шест месеца може да бъде излекуван“, информира д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора и ръководител на проекта. 

„Всяка година от хепатит С в света умират около 400 000 души, инфекцията може да бъде лекувана, но достъпът до лечение е слаб, затова Световната здравна организация разработи Глобална стратегия с цел елиминиране на вируса до 2030 година“, съобщи д-р Рут Цимерман, Институт „Роберт Кох”, Берлин, Германия, главен ръководител на проекта.  По думите й за страните от Европейския съюз липсват данни, затова е започнало пилотното проучване. То се провежда в градове в Исландия, Италия, Финландия и България-конкретно в Стара Загора. Д-р Цимерман призова всички, които са получили писма да се включат в проекта.

Според д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите” в Министерство на здравеопазването и консултант по проекта, Стара Загора е избрана, защото тук има добра връзка между РЗИ и Община Стара Загора, добре работи вирусологичната лаборатория  и по този начин ще се разбере реалното разпространение на хепатит С. Министерството на здравеопазването ще сформира екип, който да разработи програма за хепатитни болести за следващите пет години.

„За ръководството на Община Стара Загора това изследване има голям ефект върху общественото здраве и затова решихме да сътрудничим на Министерство на здравеопазването и РЗИ. Направихме извадка за 1998 човека от минимална възраст 18 години до 75+, равномерно разпределени“, обясни секретарят на Общината Делян Иванов. Разпращат се писма по на 400 човека седмично. Поканата е от кмета Живко Тодоров, придружена е с брошура, която обяснява какво е заболяването и какво трябва да се направи, за да се включиш в проекта. Изследването е на доброволен принцип, но ако хората не искат да се включат, трябва да се обадят, за да ни ги търсят повторно, подчерта секретарят. На тези, които не са го направили, ще бъде изпратена втора покана.

„Надявам се да допринесем за това важно изследване и за достигане на съществен резултат в борбата срещу това заболяване“, коментира още Делян Иванов.

Екипите на РЗИ ще работят всеки ден с удължено работно време от 8.30 до 19 часа и в събота от 8.30 до 13.30 часа. Всяка седмица на сайта на Инспекцията ще се съобщава в кой квартал са. Всеки може да заяви дали ще отиде за изследване в РЗИ или в квартала.