Най-голям недостиг на учители у нас ще има след 10 години

Животът

06-09-2018, 13:28

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В столичното 125-то училище в момента търсят начални учители за целодневното обучение

Най-голям ще е недостигът на учители в България след 10 години. Това каза дни преди началото на новата учебна година просветният министър Красимир Вълчев, предаде БНТ. Тази година всички учителски позиции ще бъдат попълнени, но министерството сериозно обмисля мерки за задържане и квалификация на учителите.

В столичното 125-то училище в момента търсят начални учители за целодневното обучение. Казват, че проблемът с липсата на учители е сериозен.

"Тук идват да карат своята практика много студенти, които завършват специалност " Педагогика". Повярвайте ми, от години едно-единствено момиче остана да работи като учител", обясни Венелина Николова, директор на 125-то СУ.

Стресът е голям, натоварването също, престижът на професията е нисък, обобщават тук нежеланието на младите хора да стават учители. Засега резерв все още има.

След 10 години идва кризата. Затова сега се увеличават заплатите на учителите. Министерството ще започне и обучението на хора, които желаят да преподават, като те ще получават педагогическа правоспособност в рамките на една година.