Инж. Добромир Добрев: "Съединението е политически акт с огромно значение в новата българска история"

Мисия

06-09-2018, 11:35

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поздрав на кмета на община Горна Оряховица по повод Деня на Съединението

Уважаеми Госпожи и Господа,

Днес отбелязваме 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия!

Eдин политически акт с огромно значение в новата българска история!

Изказвани са много мнения на изследователи на балканската история: че свободата на България е подарък от Русия; че държава, търпяла 500 години робство, няма нито ресурс, нито воля да постига своите собствени цели сама; че нашата възкръснала родина е държава проформа, обслужваща чужди интереси; че територията, която Великите сили й позволяват да запази след Освобождението, е напълно достатъчна...

Но какво се случва на 6 септември 1885 година?

Провъзгласено е Съединението на България! Този акт обединява правителство, княз и народ в името на това – българите да съберат отново парчетата от разделената си Родина. Нашето Съединение е изцяло българско дело!

То е дръзко, защото няма предварителна международна подготовка.

То е категорично, защото е родено в политическо съгласие.

То е наше, защото никоя от Великите сили не иска нови граници на Балканите.

Тук е мястото да отбележим, че непосредствено преди Съединението майор Данаил Николаев и водените от него войници се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – светиня, запазена още от Априлската епопея.

Нашият народ е готов, ако се наложи, да защити с оръжие обявеното на 6 септември. И напук на всички, които смятат, че робството е още в съзнанието ни – българският войник, още същата година, защитава Съединението с категорична военна победа в Сръбско-българската война!

Днес ние празнуваме неговата българска смелост и онзи дух, който ни събира и обединява пред всяка несправедливост или проблем. Онзи дух, който ни кара да запретнем ръкави и да разчитаме на собствените си сили.

Затова в нашия делник всеки успех, всяка малка победа, постигната с труда на всички, ме прави горд!

         Честито Съединение, българи!