Стартира Световното по гребане за мъже и жени

Около 1000 спортисти от 62 страни се състезават за медали

Световното първенство по гребане за мъже и жени е официално открито. Това стана снощи на Античния театър. На церемонията присъстваха Георги Титюков, заместник-кмет "Спорт Младежки дейности и социална политика", Красен Кралев, министър на спорта, Жан-Кристоф Роланд, президент на ФИСА.

Около 1000 спортисти от 62 страни се състезават за медали в най-престижното първенство, на което Пловдив е домакин за първи път.

"Сигурен съм, че ще сме свидетели на много рекорди и незабравими гонки. Надявам се да дадете най-доброто от себе си", заяви заместник-кметът Геирги Титюков и пожела страхотен престой в Пловдив на участниците.

"Пловдив е домакинствал всички възможни първенства по гребане, но за първи път домакинства световното по гребане за мъже и жени. Спортният сезон ще завърши в Пловдив, а през 2019 ще започене отново тук с надпревара за купата", посочи министърът на спорта Красен Кралев.

Той не пропусна да отбележи едно от най-важните събития, които ще се случат другата седмица, а именно първата копка на втория гребен канал. "Изграждането на втория гребен канал ще е гарант, че Пловдив ще е домакин на още много световни първенства. Нека победят тези, които са най-добрите и които искат най-много да спечелят", пожела министър Кралев.

Официален старт на световното първенство даде Жан-Кристоф Роланд, президент на ФИСА. "Радваме, че се отново сме в Пловдив за най-важното събитие по гребане. Спортистите ще представят отборите си по-най добрия начин. Надявам се да постигнете целите си," сподели още той.

Световното първенство по гребане се провежда на гребния канал в Пловдив след 19 години от първата кандидатура за това домакинство. От утре - 9 септември започват и истинските надпревари. До 16 септ