Искът за обявяване на ликвидация на "Олимпик" влиза в съда в Кипър

Запознати предвиждат, че процедурата може да продължи и над 5 години

Искът за обявяване в ликвидация на дружеството "Олимпик" влиза в съдебната зала в кипърската столица Никозия в сряда, 12 септември, съобщи БНР.

Всеки клиент на застрахователната компания ще получи писмо с разяснения за процедурата, която следва, изискванията и условията за подаване на исковете, увери временният ликвидатор Павлос Накузи.

 Припомняме, над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Те трябва да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите, които са "изгорели" от фалита на дружеството.

От Комисията по финансов надзор (КФН) обявиха, че финансовите щети на българските водачи вследствие на фалита на застрахователя са около 9.35 милиона лева. Щетите са по-ниски, заради сключването на полици на разсрочено плащане.

Фалитът на застрахователното дружество "Олимпик" предизвика извънредно заседание на парламента по време на лятната ваканция и приемане на оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.

 След обнародване на съдебното решение за обявяване на дружеството в ликвидация в Официалния вестник на Република Кипър започва да тече първият срок, важен за клиентите на "Олимпик".

Възможно е на предстоящото заседание в сряда да бъдат подадени възражения срещу самата ликвидация или срещу постоянния ликвидатор, който трябва да бъде назначен от съда, предполагат запознати. Той ще бъде номиниран от Гаранционния фонд на Кипър.

 Ако няма нови искания, съдът ще продължи с процедурата. Очаква се съдебното решение да излезе дни по-късно.

 Потърпевшите от фалита на компанията ще имат 35 дни от деня на обнародване на решението да подадат своите искове за обезщетения или възстановяване на сумите по предсрочно прекратените застрахователни полици, като срокът може да бъде продължен от ликвидатора.

 Всеки клиент на "Олимпик" в България и Кипър ще получи лично писмо, на адреса, който е предоставил в компанията. С писмото ще бъде уведомен какво следва да направи, каза временният ликвидатор.

 В това писмо ще бъде дадена подробна информация за процедурата, изискванията и сроковете за подаване на иска, както и формулярът, който трябва да бъде попълнен.

 Всички кредитори от България и Кипър ще бъдат включени в общ пул и те ще бъдат третирани равнопоставено, в прозрачна и справедлива процедура, увери Накузи. За удовлетворяване на исковете няма значение времето на тяхното подаване, изясни той.

 Дължимите плащания ще бъдат направени в края на ликвидацията, когато е ясна цялата картина на активите на компанията и сумата от подадените искове.

 Запознати предвиждат, че процедурата може да продължи и над 5 години.