Стара Загора се гордее с математическата си школа и постиженията на младите математици

Осем старозагорски ученици завоюваха общо 10 медала – 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови

Младите старозагорски математици зарадваха с отлични постижения от азиатските олимпиади това лято. Осем старозагорски ученици завоюваха общо  10 медала – 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови, от международни олимпиади по математика, проведени в Сингапур (6 – 9 юли 2018), Сеул (13 – 17 юли 2018), Банкок – IJMO (27 – 31 юли 2018) и Хонг Конг (31 август- 3 септември 2018).

„Тези успехи в една изключително трудна  и престижна сфера като математиката много ни радват. Това е сериозен успех, който свидетелства за сериозен потенциал от деца с интелектуални умения, които имат устрем и са насочени от родителите си в правилна посока. Това нямаше да се случи без активната дейност на Люмир Любенов. Това е човек, който заслужава да бъде удстоен с най-високото отличие на Стара Загора. Знаем колко  е неблагодарен трудът на учителите, просветителите в днешно време. Вие сте гордост, не само за Стара Загора, но и за България!“.

С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства младите математици, които му подариха моментна картина на звездното небе над Стара Загора в 10.00 часа, на 12 септември 2018 г. Кметът бе категоричен, че ще продължи да помага на младите ни надежди в математиката, както и досега.

Златни медалисти от Банкок и Хонг Конг са петокласникът от Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ Александър Данчев и шестокласникът от същата гимназия Любен Карбанов. Александър Данчев е бронзов медалист и от олимпиадата в Сеул.

Със сребърни медали са Пламен Желев, 6 клас, ПМГ „Гео Милев“ - от олимпиадата в Хонг Конг, най-малкият старозагорски математик, второкласникът Йоан Михайлов от СУ „Максим Горки“ - от (SIMOC) в Сингапур и седмокласникът от ПМГ „Гео Милев“ Мирослав Минчев - от World Mathematics Invitational в Сеул.

С два бронзови медала от олимпиадата в Сеул се окичи осмокласникът Теодор Танков, който  вече ще учи в Американския колеж – София, а брат му – третокласникът Максим Танков спечели първия си бронз от World Mathematics Invitational. Шестокласникът от ПМГ „Гео Милев“ Атанас Вълчев също е бронзов медалист от HKIMO, Хонг Конг.

Техният наставник и координатор на българското участие в математически състезания в Азия - Меката на математиката, Любомир Любенов подчерта, че тези успехи увличат след себе си все повече деца и родители. „Успехът ни нямаше да е толкова голям, ако не бяхме получили вашата подкрепа преди три години“, обърна се той към кмета Живко Тодоров. По думите му, за него са допринесли и учителите Пенка Парапанова и Васил Стоянов. Заслуга за подготовката има и математикът Евтим Кънчев, изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България, председател на старозагорската секция „Иван Салабашев“.

„Талант, труд и подходяща среда са необходими за успеха. Смело можем да говорим и за старозагорска школа в математиката“, каза още Любенов. Той обясни, че български математици, бивши шампиони по математика, са на водещи позиции в цял свят. Българка от Русе е треньор на националния отбор по математика на САЩ, старозагорецът Цветомир Петров – световен шампион през 1991 г., е водещ специалист в Google, Георги Пеев от Стара Загора пък е водещ IT специалист в САЩ. Исторически личности са потвърждение, че Стара Загора е отдавна свързана с математическата наука. Тук е роден Иван Салабашев, автор на първия научен труд по математика, публикуван в Чехия. Първият математически кръжок е създаден от Георги Шишков в Стара Загора, основател на немско-философско дружество в Германия след 1945 г. Проф. Минко Балкански, един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб, е роден в старозагорското село Оряховица.