Фандъкова: София има над 100 мерки за чист въздух, справя се по-добре от Брюксел

Общество

13-09-2018, 09:18

Снимка:

Столична Община

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена в програмата на общината

От 2009 до 2016 г. София има подобрения по всички показатели за замърсяване на въздуха, като по някои от тях подобрението е повече отколкото в градове като Брюксел и Милано. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. По думите й в конкретните мерки, които са предприети, няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена в програмата на общината и по която да не се работи.

Фандъкова подчерта, че вече има и конкретна програма за битовото отопление и готови проекти, с които ще се кандидатства по Програмата за околна среда.

„Подобрение има - било то чрез отопление с екопелети или с продължаване на газификацията на домакинствата. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и училища с възобновяеми източници, но най-трудно е с отделните домакинства. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те отделят и по-малко топлина“, заяви столичният кмет. И допълни, че миналата година са били предоставени безвъзмездно на 30 домакинства печки с екопелети. „Правим и пилотен проект с филтри, резултатите предстои да видим тази година“, каза още тя.

Кметът обясни, че два дни по-рано от Столична община знаят прогнозата за качеството на въздуха и с тази цел са въвели допълнителни мерки, част от които е т.нар. зелен билет, за да се ограничи движението на автомобилите, които замърсяват града.

Фандъкова коментира и големите ремонти по столичните улици и булеварди, и тяхното изпълнение на прага на новата учебна година. „Вече сме на финала по повечето обекти, движението по бул. "България" в отсечката между булевардите "Гешов" и "Гоце Делчев" вече е пуснато. Бул. "Васил Левски" ще бъде пуснат в навечерието на новата учебна година, също така бул. "Арсеналски" и ул. "Цар Симеон". Преди дни пуснахме движението по ул. "Каменоделска", до края на месеца работата по булевардите "Монте Видео" и "Пенчо Славейков" трябва да приключи“, обясни столичният кмет.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен