Шефката на НС лично звъняла на президента да припомни за освобождаването на главния секретар на МВР

Политика

13-09-2018, 13:58

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отложиха оставките на министрите, президентът не освободил Младен Маринов

И БСП били изненадани от решението на президента да бави указа

Председателят на парламента Цвета Караянчева е изненадана от развоя на събитията около рокадите в кабинета. Тя призна, че вчера лично е звъняла на президента и е обсъдила с него необходимостта от депозирането на указа му за освобождаването на Младен Маринов до днес.

„Вчера на обяд аз му позвъних да попитам кога има намерение да подпише документа, останах с впечатлението, че до края на деня ще го имаме. Но все пак това е негово решение и аз го уважавам. И очаквам да постъпи акт в НС другата седмица“, обясни Караянчева.

Председателят на НС увери, че има добър диалог с първите двама мъже в държавата. Според нея парламентът ще гласува смените на министри от кабинета в сряда или четвъртък.

Драгомир Стойнев, заместник-председател на парламентарната група на БСП, също коментира, че в БСП са били изненадани днес от липсата на президентски указ за освобождаването на главния секретар на МВР, кандидатура за бъдещ министър на ведомството. Той обвини за това лошата комуникация между администрациите на Министерския съвет и Президентството.

„В тази държава институциите трябва да работят и е хубаво да има комуникация. НС по никакъв начин не е замесено в тази лична комуникация между двете институции. По-лошо не може и няма как да стане. Така или иначе дали ще си сменят имената, политиката си остава. Предполагам, че новите министри също са отгледани и охранени от ГЕРБ, така че надали те ще променят политиката на това правителство. За нас е важно, че колкото се може по-бързо трябва да има предсрочни избори“, заяви той.

Председателят на ДПС също посочи, че според него отношенията между институциите не са на необходимото ниво.

Относно действията на президента Мустафа Карадайъ настоя: „Нека по-скоро да видим каква е фактологията и тогава да коментираме. Вчера в Народното събрание не беше постъпило такова искане, не знам кога уведомлението е постъпило в президентството. Бих препоръчал да се запознаем с фактическата картина и тогава да правим изводите.“