Президентът на МОК: Трите първенства в България говорят за високата ви класа в спорта и реномето на отличен домакин

Томас Бах е на тридневно посещение в България

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна тази вечер на тридневно посещение в България. На Аерогара София германецът бе посрещнат от Стефка Костадинова, след което двамата разговаряха.

Това е първа визита на Томас Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет.

„Радостен съм, че съм в България, страната, която в момента е домакин на три световни първенства – по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Това говори за високата класа на България в спорта и за реномето на отличен домакин, което сте си извоювали през годините. Искам да видя и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт и какво ще е бъдещето на българския спорт.

Вярвам, че той ще има успехи, силни постижения и велики личности, като тази до мен – световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките дни заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат взаимно полезни“, бяха първите думи на президента на МОК пред медиите при излизане от аерогарата.

Програмата на посещението предвижда срещи на Томас Бах с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.

Президентът на МОК ще бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски”, след което ще представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”. Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).