Посланикът на Дания: "Все повече датски компании се интересуват от инвестиране в Пловдив"

В града има заводи на "Еърбъс" и "Мерцедес"

"Датски компании се интересуват от възможностите за инвестиции в Пловдив и региона", това съобщи Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен – посланик на Кралство Дания в България по време на среща с кмета на Пловдив Иван Тотев.

"Подходящата локация на града, наличието на магистрала наблизо и добрата инфраструктура привлича все нови и нови инвеститори. Само преди два дни открихме нов завод за самолетни части за "Еърбъс", а преди месец направихме първа копка на завод за фарове за "Мерцедес", уточни кметът Иван Тотев и допълни, че конкуренцията в бизнес средата е все по-голяма между компаниите и по отношение на работната ръка.

"Личи си, че градът се развива икономически", сподели личните си впечатления посланик Якобсен, той заяви, че с интерес следи и световното първенство по гребане, което се провежда в момента в Пловдив.

Как протича подготовката за Пловдив – Европейска столица на културата 2019 година бе една от основните теми на разговора, тъй като се оказа, че Н. Пр. Якобсен е родом от град Орхус, който миналата година беше европейска столица на културата заедно с гръцкия Пафос.

"Целта на Община Пловдив е в максимално кратки срокове да приключим с ремонтите на градската и културна инфраструктура, за да посрещнем 2019 година. Очакваме огромен интерес към откриващото събитие", посочи кметът Иван Тотев и обясни, че подготовката върви с усилени темпове.

Фондация "Пловдив 2019" е сключила 300 договора за събития догодина, допълнително 200 местни събития ще допълват календара, в който на ден се очаква да има по 2-3 мероприятия. Те обхващат интересите както на мнозинството от хората, така и на по-малките групи от обществото.

"До момента надхвърлихме 500 000 броя нощувки в града, а посетилите са над 1 милион туристи. Планът на Община Пловдив е броят им да достигне 2 милиона", коментира още Иван Тотев.

"Това, което се случва тук, много говори за доброто развитие на Пловдив", заключи посланикът на кралство Дания Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен.