Депутат от германския Бундестаг посети Пловдив

Обсъди регионалното сътрудничество

Регионалното сътрудничество и възможностите за обмяна на добри практики в различни сфери обсъдиха на среща днес в Пловдив депутатът от германския Бундестаг Николас Льобел, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, кметът на Пловдив инж.Иван Тотев и заместник-кметът Розалин Петков. В разговорите участваха още Юнас Уакас - представител на ХДС към ЕНП, ръководителят на Международния отдел на ГЕРБ София Цветкова и председателят на Младежи ГЕРБ-София Ивайло Петков.

„В качеството ми на член на Комисията по външна политика отговарям за контактите с България и Западните Балкани. За мен е много вълнуващо да посетя Пловдив, който ще бъде Европейска столица на културата през следващата година“, заяви Николас Льобел. Той сподели, че първото му впечатление от града е трансформацията чрез инфраструктурните обекти, които се реализират. „Да бъдеш културна столица на Европа е свързано не само със събитийния и културен календар. Това е възможност за промяна и за инфраструктурни постижения“, подчерта гостът. Той сподели, че в неговия роден град Манхайм има десет центъра за създаване на креативни индустрии, които работят много успешно. Обсъдена бе възможността за бъдещи контакти за обмяна на опит в тази сфера.

„Събитието, което ще даде официалния старт на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година, ще е на 12-ти януари. Прогнозите са около 50 хиляди гости да посетят откриващия уикенд. Подготвили сме богата програма“, сподели кметът инж. Иван Тотев.

Пловдив е един от най-бързо развиващите се градове, с огромна концентрация на чужди инвестиции. Безработицата в града е 3 процента, а на регионално ниво – 5 на сто. По време на срещата стана ясно, че в региона най-голям е делът на немските инвестиции. Също така бяха обсъдени проекти в сферата на образованието, възможностите за дуално обучение, привличането на нови индустрии, развитието на IT сектора в Пловдив и други теми от общ интерес.

В програмата на гостите е включено запознаване със забележителностите на града, сред които Античният театър, Римският стадион, къща Клианти, първият квартал за творчески индустрии „Капана“ и др.