Осъдиха НЕК за 37 млн. евро заради прекратяване на договора за „Белене“ по времето на Драгомир Стойнев

Политика

17-09-2018, 13:49

Снимка:

Facebook

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Решението е на арбитражен трибунал

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и над 5 млн. евро лихви зарад прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне” от октомври 2013 г., съобщава „Капитал“. Причината е загубено арбитражно дело.

От решението става ясно, че основната причина за негативния изход от спора е решението на 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяването на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. Преди това - на 9 януари 2013 г., е било постигнато споразумение между НЕК и "Уорли Парсънс" за намаляване на месечното възнаграждение от 4.5 млн. евро, но по него така и не са правени плащания. Така, вместо държавата да плати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да опита да се договори с консултанта за окончателното прекратяване на договора, сега ще трябва да плати освен тези суми и обезщетение за едностранното прекратяване и лихви.

Последвалият арбитраж отхвърля всички защитни тези на НЕК въпреки платените от държавната фирма над 2.4 млн. евро за адвокатски хонорари - два пъти повече от разходите на ищеца "Уорли Парсънс".
До момента „Белене” е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10. След решението на правителството от 27 юни за размразяване на проекта се очаква наемането на нов архитект-инженер, консултанти и т.н. Рестартът трябва да стане с оборудването, което друг арбитраж присъди България да купи от Русия. За над половин милиард евро.