Борисов: Младен Маринов иска да е министър, какви други мотиви иска президентът

Премиерът подчерта, че винаги е уважавал президентската институция

Когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на даден пост, съгласуването е формалност. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

„Когато посланик Рубин не иска вече да е посланик, каквото и да съгласува, той иска да си отиде. Както когато командващ ВВС иска да стане президент. Кой да го спре? Ние можехме. Можехме да не го освободим. Но главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напиша? Моля, подпишете, защото той иска да стане министър“, попита Борисов.

„Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде главен секретар. Ако президентът може да го спре. Но не формално, като не подписва указа, а да го убеди да не става министър“, заяви премиерът и подчерта, че не е предлагал нов главен секретар на МВР. В подобен случай би бил в грешка. Но няма такъв казус. Премиерът е категоричен, че нов главен секретар на МВР ще бъде избран само след съгласуване с президента.

Премиерът заяви и че докато не бъде подписан указа, няма да бъде гласувано назначаването на Маринов като министър.

Борисов подчерта и че винаги е уважавал президентската институция и хората, които работят в нея.

„Аз ли водя войната и с кое?“, попита премиерът по повод създалата се ситуация.

Той присъства на бизнес закуска с членовете на Американската търговска камара. На нея премиерът подчерта финансовата стабилност и добрата бизнес среда у нас. „Може само да ни радва, че САЩ вече са шести по инвестиции в България“, заяви Борисов.