Апелативният съд във Варна отказа за втори път да измени мярката на мъж, разследван за убийство

Крими

18-09-2018, 17:48

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Умишлено е убил 69-годишен мъж от Добрич

За втори път в рамките на близо 3 месеца Варненския апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Пламен М., привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР - Добрич затова, че на 21 срещу 22 юни т.г., при условията на опасен рецидив, умишлено е убил 69-годишен мъж от Добрич.

Пресслужбата на съда припомня, че Пламен М. е в ареста от края на м.юни тази година.Според разследващите той е бил в дома на загиналия и между двамата възникнал конфликт. Обвиняемият нанесъл няколко удари на възрастния мъж, в резултат на които той починал. Тялото му било открито на 22 юни сутринта в жилището му в Добрич.

В началото на този месец Окръжен съд – Добрич е оставил без уважение молбата на обвиняемия за по-лека мярка за процесуална принуда, а днес въззивната апелативна инстанция потвърди това определение като правилно и законосъобразно.

            Съдебният състав посочи, че умишленото убийство, извършено при условията на опасен рецидив е тежко престъпление по смисъла на закона. Събраните в хода на разследването доказателства – свидетелски показания, огледи, експертна справка и др. потвърждават и на този етап обоснованото подозрение, че Пламен е съпричастен към престъпното деяние. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

И за този съд продължава да е валидна опасността обвиняемият да извърши престъпление. В биографията си мъжът има вече 3 присъди, две от които са търпени ефективно.Реална остава и опасността, ако е с по лека мярка за неотклонение Пламен да се укрие от наказателно преследване. Той не живеел на постоянния си адрес и често сменял населените места, в които живее и работи.

Представената медицинска документация и диагнозата в нея не дават основание и на този съд да промени мярката за неотклонение на обвиняемия. Назначена е и нова Съдебно медицинска експертиза.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава постоянния арест на Пламен М., обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР - Добрич затова, че при условията на опасен рецидив, умишлено убил 69-годишен мъж  е окончателно.